U Schelů
Komorní galerie

2017

9. březen 2017 s manželi Popelovými o Indii v boršovské knihovně

Manželé Ivana a Pavel Popelovi se s námi 9. března v boršovské knihovně podělili o své zážitky z loňských cest po Indii. Své vyprávění doprovodili promítáním filmu s typickou indickou hudbou a fotografií s komentářem Ivany (ta připravila i indické speciality k degustaci). Vybrali jsme alespoň několik z nich pro ty, kdož se večera nemohli zúčastnit, ale i pro vzpomínku přítomných.

Takové svaté muže (foto vlevo) je možné potkat v Tiruvannamalai, posvátném městě státu Tamil Nadu. Kolem jeho hory Arunačala, která symbolizuje Šivu, věřící vykonávají 14tikilometrový poutní pochod. Na snímku vpravo typická loďka na řece Tunghabharda ve středověkém hinduistickém království Hampi, památce UNESCO s temply a palácovými stavbami z 15. století, kdy bylo království dobyto muslimy a opuštěno. Na dolním snímku západ slunce nad Hampi.

 

 

 

Mysore: druhé největší město státu Karnataka je považováno za nejčistší město Indie. Na snímcích sloni v královském paláci a jedna z ulic města, které má dlážděné chodníky, pro Indii netypické.

Munnar: Popelovic rodina s protagonisty divadla kathakali. Toto divadlo vzniklo v 17. století a je typické pro jižní Indii, zejména stát Kérala. Níže ještě připojujeme fotografie Jaromíra Schela z boršovského setkání a jeho atmosféry.

Boršovské „indické“ setkání se neobešlo bez indické návštěvy, ani patřičného odění. Indy (dva muže a ženu na snímku vlevo) přivezli manželé Polákovi. Jako praktikanti AV ČR bydlí v jejich českobudějovickém domě a po promítání zajímavě přispěli vyprávěním o své zemi i svými pocity z pobytu u nás. Čtyři „naše“ ženy (Jana Pavlíčková, Irena Chmelíková, Ivana Popelová a Zuzana Hájková) se též přioděly do sárí.

 

Na snímku vlevo dvě knihovnice: paní Romana Rýcová (vlevo) nám pro setkání ochotně zpřístupňuje prostory boršovské knihovny, vpravo Zuzka Hájková, pracovnice českobudějovické Vědecké knihovny. Indka (foto vlevo) jménem Vineet a Sawmya nám jako vdaná žena přiblížila okolnosti indických sňatků.

V závěru ještě pohled do části publika z řad členů spolku Hortensia: zcela vzadu manželé Královi, před nimi zleva manželé Richtrovi, vedle lékařka Alenka Rosaninová (které děkujeme za zprostředkování našich setkání v boršovské knihovně a úžasné boršovské pečivo na občerstvení), Anička Strnadová (vždy přispěje nepřekonatelnou bábovkou), v popředí manželé Chmelíkovi, fotografka Bohunka Maříková a publicistka Hanka Hosnedlová.

 

Brno a Blatensko

text článku o zájezdu ke stažení zde.

 

Valná hromada 2017

zápis z valné hromady ke stažení zde

 

Zájezd do Bretaně

text článku o zájezdu ke stažení zde

 

Bretaňský večer

text článku ke stažení zde

 

Dvoudenní zájezd členů spolku Hortensia do Lince 17./18. listopadu 2017

Pátek 17. listopadu:

  • Doporučený odjezd do Lince v pátek 17. 11. rychlíkem Anton Bruckner – odjezd Praha 10.02, odjezd Č. Budějovice 12.06, příjezd Linec 14.07
  • 14.30 h ubytování v Austria Trend Hotel (Schillerplatz Linec – poblíž vlakového nádraží)
  • 15.30 h společný odchod z hotelu do Musiktheatru na prohlídku divadelního zázemí od 16.00 h (90 min.)
  • 17.45 – 19.00 h rezervovaná místa na lehkou večeři v restauraci Austria Trend Hotel
  • 19.30 – cca 23 h opera Rigoletto v Musiktheatru

Sobota 18. listopadu:

  • Snídaně, uložení zavazadel v hotelové recepci
  • Volný program – procházka po Landstrasse a historickém centru Lince až k Dunaji s adventním trhem a možností prohlídek muzeí.
  • 15.00 h vyzvednutí zavazadel v hotelu
  • 15.52 h odjezd z vlak. nádraží Linec – příjezd Č. Budějovice 17.51, příjezd Praha 19.57 h

 


Komorní galerie u Schelů

Panská 7
České Budějovice
370 01

+420 606 815 020
+420 387 432 293

panska7@schel-galery.cz


Administrátor: Pixelart s.r.o. © 2013