U Schelů
Komorní galerie

2008

Výroční setkání členů sdružení 5. 4. 2008

hortensia_6hortensia_7hortensia_8

Výroční setkání členů sdružení 5. 4. 2008 / společné foto na dvoře Komorní galerie u Schelů / lukostřelba na zajíčka (vycpaného), na záběrech Štěpán Mikuláš Mareš a třeboňská archivářka Jiřina Psíková (v pozadí sklář Láďa Oliva od Železného Brodu se synem, kteří tomutu sportu holdují)

 

Zájezd do Poličky a Litomyšle 30. 6. 2008

hortensia_9hortensia_10

Zájezd do Poličky a Litomyšle 30. 6. 2008 s cílem prohlédnout si výstavu Josef Váchal – mezi bohem a ďáblem a Portmoneum a setkat se „na půli cesty“ s kamarády, skláři Olivovými. Prohlédli jsme si Poličku, zejména hradby a hřbitov s hroby tamních slavných rodáků. V Litomyšli jsme spolu poseděli v hospůdce pod zámkem, užasli na Váchalově výstavě i nad prostorami rekonstruovaného pivovaru, Váchalovi se ještě více přiblížili v Portmoneu. Na zpáteční cestě jsme se kochali krajinou a rozebírali Carmina buranu…

 

Vernisáž výstavy „Dívky z aleje vzdechů“ 10. 10. 2008

hortensia_11hortensia_12hortensia_13

Autoři Josef Synek a Štěpán Mikuláš Mareš, členové o. s. Hortensia, v pozadí Jakub Doubrava, který vernisáž zkrášlil svým vzhledem i projevem. Další záběry – návštěvníci vernisáže.

Poznávací zájezd po Toskánsku září/říjen 2008.

 

hortensia_14hortensia_15hortensia_16

Jeden ze tří kamenných domků z 12. století, v nichž jsme bydleli – zemědělská usedlost Piecorto nad údolím Elsa, obklopená vinicemi, olivovými háji a pastvinami pro koně. Po večerech jsme se kochali výhledem na protilehlé kopce s osvětlenými historickými městečky a hráli toskánský pétanque, jehož koule měly velikost žlutých melounů. Cestou do Piecorta jsme se zastavili v Trentu. Náš tamní kamarád Romano Arnoldi nás nejenže provedl centrem města, ale zajistil i prohlídku Orlí věže trentského hradu, kde český mistr Václav počátkem 14. století namaloval na stěny neuvěřitelně krásný cyklus fresek dvanácti měsíců. Snímek z ochozu trentského hradu – Romano Arnoldi uprostřed.

hortensia_17hortensia_18hortensia_19

Z Piecorta jsme podnikali výlety do okolí, zajímal nás hlavně venkov. Z měst jsme si k prohlídce vybrali blízkou Sienu a vzdálenější Luku (Lucca). Odtamtud, z oválného náměstí del Mercato (vzniklo na obrysu římského amfiteátru z poč. n. l.), je snímek spokojené fotografky Růženky Švecové na zapůjčeném kole. Bez kola ji totiž u nás vůbec neznáme. Jana Holická, Dáša Cepková, Zuzka Klímová, za nimi Pepa Synek v jednom z městeček Toskánska. V Piecortu nás navštívil náš původně českobudějovický, nyní už řadu let florentský kamarád, profesor dějin umění na tamních univerzitách Petr Porcal (na snímku nejvyšší muž s šálou). Od něj jsme se např. dozvěděli, že Piecorto je v překladu „krátká noha“ – v oblasti Chianti tvoří na mapě malý výčnělek, který je takto charakterizován.

 

O adventu na Hluboké

hortensia_20hortensia_21hortensia_22

Předvánoční setkání členů sdružení 6. 12. 2008 se uskutečnilo na Hluboké. Na programu byla komentovaná prohlídka nové expozice gotického umění v Alšově jihočeské galerii a „zimní trasa zámku“ – schwarzenberské apartmány.


Komorní galerie u Schelů

Panská 7
České Budějovice
370 01

+420 606 815 020
+420 387 432 293

panska7@schel-galery.cz


Administrátor: Pixelart s.r.o. © 2013