U Schelů
Komorní galerie

2005

Rok 2005 lze označit rokem zrodu občanského sdružení Hortensia.V průběhu roku na přání výtvarníků a dalších osob, sdružujících se kolem Komorní galerie u Schelů, vznikl plán navštívit Bretaň. Poznat vzdálenou, ale Čechům tolik příbuznou zemi, která inspirovala mnoho osobností z celého světa, včetně umělců českých.

Na podzim 2005 se skupina 14 lidí vypravila na poznávací zájezd Bretaň – Normandie. Bylo to první seznámení s některými turistickými místy Bretaně a Normandie a seznamování se s lidmi, kteří se později stali našimi přáteli. Součástí zájezdu bylo přijetí naší skupiny na radnici v Lorientu, partnerském městě Č. Budějovic. Tam jsme dostali pozvání k výstavě děl, inspirovaných touto cestou, v radniční výstavní síni Du Faöuedic v roce 2006. Důsledně jsme v průběhu cesty psali deník, na jehož základě vedle skupinové výstavy vznikla samostatná výstava a bibliofilie malíře a básníka Štěpána Mikuláše Mareše „Bretaň – Normandie“.

 

Most v Pont-Avenu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naše skupina na mostě v Pont-Avenu, zleva Pavel Cepek, Dagmar Cepková, Jaromír Schel, Jiří Tiller, Renata Štolbová, Anna Veselá, Eliška Binterová, Jiřina Psíková, Josef Synek, Štěpán Mikuláš Mareš, Alena Schelová, Jitka Fidlerová a Růžena Švecová – tedy zakládajících členů občanského sdružení Hortensia. Až později jsme objevili na témže místě historickou fotografii členů slavné Pont-avenské školy v čele s Paulem Gauguinem.

 

Pardon – slavnost ve farních dvorech

hortensia_2

Na snímku Jiřího Tillera u kalvárie před kaplí sv. Anny jsme s novými bretonskými přáteli při slavnosti Pardon v Locmélar – v oblasti farních dvorů. Bretonci, soustřeďující se kolem rodiny Marie-Therése Mingam, si pro slavnost oblékli místní kroje.


Komorní galerie u Schelů

Panská 7
České Budějovice
370 01

+420 606 815 020
+420 387 432 293

panska7@schel-galery.cz


Administrátor: Pixelart s.r.o. © 2013